Slektskap

Når to personer har slekter som har mange generasjoner innenfor samme geografiske område, er det ikke til å unngå at de vil ha noen felles aner et stykke bakover i tid. Et eksempel på dette er Per O. Fossen og Gudrun Hagen som giftet seg i 1921. Begge har slekt som sprer seg bakover og utover i Toten-området. Som vi ser nedenfor er de 6-menninger. Det kan også vises at de er både 9-menninger og 10-menninger langs flere linjer.

Slikt sammenfall av aner er helt nødvendig for å få antall personer bakover i tid til å bli korrekt, dvs langt lavere enn det teoretiske som ville gitt over en milliard mennesker 30 generasjoner bakover.

Slektskap mellom Fossen-slekt og Reitan-slekt

Men felles aner kan finnes også langt tilbake i tid, og med stor geografisk avstand i dag. Nedenfor ser vi at Per O. Fossen og Minnie Edeleide Reitan var 16-menninger (med en generasjon forskyvning). De felles anene er Benedikt Nikolassen og hans kone Ulfhild Torgautsdatter Smør, som levde på siste halvdel av 13-hundretallet.

Benedikt var ridder, fogd og riksråd for kongemakten. Og kongemakten det var Håkon VI Magnusson og Margrete Valdemarsdatter, datter av kong Valdemar Atterdag i Danmark. Hun ble også Margrete I av Danmark.

Håkon regnes som den siste kongen i den gamle norske kongerekka. Men han døde tidlig, og sønnen Olav ble utnevnt til konge. Han døde imidlertid ung, så det var Margrete som i praksis var regent etter Håkons død i 1380. Hun sto altså bak opprettelsen av Kalmarunionen mellom Danmark, Norge og Sverige. Erik av Pommern ble oppnevnt til konge ved opprettelsen av Kalmarunionen i 1397, men han var da bare 15 år, så Margrete var i praksis regent til sin død i 1412. Erik var Margretes søsterdattersønn, dvs grandnevø. Sverige trakk seg helt ut av unionen i 1523, men dette var altså begynnelsen på unionen med Danmark som varte helt til 1814 og som populært ble kalt 400-årsnatten.

Tilbake til Benedikt, han var en bemidlet mann, og hadde lånt kongemakten 200 mark. Mulig det var smått med kontanter hos dronningen, men som pant fikk Benedikt et len. I 1388 ble han lensherre for Eiker, Modum og Tverrdalene (Sigdal, Eggedal og Krødsherad). De bodde på Sem kongsgård, som lå langs kongeveien mellom Kongsberg og Hokksund, mellom Hokksund og Vestfossen for de lokalkjente. Mellom Langebru og Torespæren for de enda mer lokalkjente, se kart. Vi vet lite om hans forfedre, mulig han var av svensk adelsslekt. Ulfhilds far vet vi het Torgaut Jonsen, og han var også riksråd.