Friderich Godslefsen Budde (oberst) og Anne Axelsdatter Urup

Fredrik Budde (1589-1650) og hans kone Anne Axelsdatter Urup (1595-1674) er 6x tippoldeforeldre til Minnie Edeleide Reitan. Denne forbindelsen går fra Reitan via Bjørnør/Osen/Buvika og til Meldal. Der finner vi nemlig oberstens sønn, kaptein Jacob Friderichsen Tostrup.

Odd Roar Aalborg (Hitterslekt) har en omfattende diskusjon rundt denne familien: Jacob Friderichsen «Tostrup» (Budde, til Kvam), kapteinløytnant, kompanisjef og jordeier.

Det er verdt å dvele litt ved denne, fordi dette er nøkkelen til alle forbindelsene videre tilbake til viking-konger og adelige/kongelige rundt i Europa. Aalborg påpeker også at det her er forbindelse bakover til Karl den Store og Arnaud av Metz.

Fredrik Budde ble født 13. februar 1589 i Børglum kloster, Hjørring, Danmark.

Han går i Aalborg Skole og studerer senere ved Københavns Universitet. Immatrikulert ved universitetet i Rostock 1602.

Han er Hoffjunker (underoffiser) 1608-1613. Rittmester 1626, da i tyske Nerprachts rytterregiment, så 1627 i danske Rostjenesten.

Forpakter 1628-1645 Kongens Ladegaard Holmhof på Øsel (Saaremaa) i Estland (som blir svensk i 1645): Estonian Manors Portal – your guide to the world of manors (mois.ee)

Han er oberst i Norge fra 1646. Besegler i 1648 den norske adels hyldningsbrev (til Fredrik 3.).

Oberst og Chef for Trondhjemske nasjonale infanteriregiment fra 1. Jan 1649.

Han får altså en kort periode i denne stillingen.

Han blir begravet i Østre Oktogonkapell i Nidarosdomen som konen kjøpte ved hans død. Det ble bygd et gravkammer under gulvet, dekt med en gravplate i rød kalkstein (se bilde og tekst lenger ned):

Nidaros Domkirke (gravstenogepitafier.dk.)

Litt geografi: Østre Oktogonkapell ligger i Nidarosdomens hovedakse like bak høyalteret i Oktogonen, dvs. helt ute i den ene enden av kirkebygget.

Nidarosdomen – Store norske leksikon (snl.no)

Gravstedet har en litt viktig posisjon i norsk middelalderhistorie:

St. Olavs skrin + https://www.nrk.no/viten/er-dette-olav-den-helliges-grav-1.11557513 – Wikipedia

Gravplaten befinner seg i dag i domens likkjeller (krypten) i vestskipet, og ble fjernet fra østre oktogonkapell i forbindelse med kroningen av kong Karl Johan XIV i 1818. Det er senere påvist med høy sannsynlighet at Olav den Hellige også ligger under østre oktogonkapell.

Vi må heller ikke glemme hustruen Anne Axelsdatter Urup. Også hennes slektsgrener går helt tilbake til Karl den Store, samt tilbake til fru Inger til Austrått og til viking-kongene.

I sitt testamente, som tross bybranner tydeligvis finnes bevart, skjenker hun 100 rdl til byens husarme og 50 rdl til Kjærlinghuset. Skifteregister for Trondheim begynner i 1678, så et evt. skifte i 1674 er ikke å finne der.

Ifølge «Trondheim før Cicignon: gater og gårder før reguleringen 1681» av H. Berg kjøper fru Anna Urup til Vognø 11. august 1670 en eiendom som nå tilsvarer Thomas Angells gate 1,3 og 5.

Når hun begraves i Nidarosdomen i 1674 ringer kirkeklokkene i hele fire timer. Etter hennes død selger svigersønnen von Hoven eiendommen. Buddes grener går også tilbake til Karl den Store, men har ingen direkte tilknytning til fru Inger. Olav den hellige er imidlertid en direkte ane.

Gravplate for Fredrik Budde og Anne Urup.

Fredrik Budde er i slekt med den kjente Vincents Budde som var aktiv i den norske hæren før og under den store nordiske krig. Han var født i Fredrikshald (Halden) i 1660. I 1710 ble han utnevnt til oberst og sjef for 2. Trondhjemske nasjonale infanteriregiment.

Fredrik og Vincents Budde er fettere 2 generasjoner forskjøvet.