Forord
Slektsgransking kan noen ganger virke kjedelig, med bare navn, datoer og steder. En sjelden gang kan man komme over historier som sier noe mer om personene og hva de har opplevd. Det siste er tilfellet med Martine.
Jeg har lagt inn litt om slekta rundt også, det gir litt mer sammenheng og oversikt.
Kildene er stort sett lagt inn direkte i teksten, som klikkbare lenker. Et eksempel er det som omhandler tida i Osen. Det er stort sett tatt fra Bjørnørfolket, bindet som omhandler Osen. Et kartutsnitt over Osen er lagt inn bakerst i dokumentet.
Hvis noen finner feil eller mangler tas det imot med takk.
Litt om slekta rundt
Figuren nedenfor gir en liten oversikt over et par av generasjonene bakover. Slekta kommer fra Osen1, og på farssida videre bakover til Buvik.

Farfaren Peder Evensen Vigdal var født på Stavholt i Buvika. 1827 – 1835 var de gårdfolk på Vigdal i Buvika. Peder, kona og de fire yngste barna flyttet i 1835 til Sundet i Osen. Sønnene Anders, Peder og Jon kom flyttende etter i tidsrommet 1836 til 1839. Det var bare eldstesønnen Even som ikke flyttet etter. Peder kjøpte Sundet for 325 spdl, men han fikk kort tid der. Han døde allerede i november 1837. Ved skiftet i 1838 er det oppgitt at boet er falitt med over 500 spdl. Sønnen Anders (f 1815) fikk auksjonsskjøte på gården for 156 spdl.
I 1844 ble Hopen skilt ut fra Sundet, og John Pedersen var eier av Hopen fra 1844 til 1864. Kona hans, Henrikke Madsdatter Åsegg, døde på Hopen i desember 1845. I 1846 gifter John seg med Elen Johanne Jacobsdatter Kvernland.
I 1848 kjøpte John Pedersen Sundet av broren for 400 spdl. Flere detaljer finnes i nevnte bok om Bjørnørfolket.
I 1858 flytter hele familien til Fosnes. John kjøper Reitan-gården i 1861 av Anders/Andreas Eliassen Reitan for 1000 spdl. Kona Elen Johanne dør på Reitan i 1862. John gifter seg igjen i 1863 med Indiane Helenora Jacobsdatter som også kommer fra Bjørnør.
John får tre barn med Elen Johanne og tre barn med Indiane. Martine ble født i 1868, som den nest yngste i barneflokken.
Martines historie
Detaljer i Martines første år vet vi ingenting om, men i 1888 emigrerer hun til USA. Hun står oppført som emigrant fra Trondheim, med reisemål Hurley, Wisconsin. Om hun reiser sammen med noen framgår ikke av dokumentene. Ferden går videre til Kristiania, hvor hun den 2. august går om bord i skipet Thingvalla, et skip i rederiet med samme navn.
Mye tyder på at hun reiste etter den eldre søsteren Elvine Julie, som emigrerte i 1887. Elvine gifter seg 8. oktober i Ironwood, Michigan, med Charles Edward Hammer. Han er opprinnelig fra Beitstad, men er i 1884 registrert som utflytter fra Namsos (emigrerer til USA), da under navnet Karl Edvard Lorentsen Reiten. Det er altså mye som tyder på at han har oppholdt seg i Reitan, og at de kjente hverandre, siden de gifter seg så kort tid etter at hun ankommer USA. Hans foreldre er Lorentz Evensen Hammer og Jonetta Dorthea Carlsdatter Ulstad, begge fra Beitstad.
Det var mange som utvandret fra Norge på denne tiden, opp mot 20 000 pr år. Turen kostet ca 160 kr. Det høres ikke så mye ut for oss, men til sammenligning tilsvarte dette årsinntekten til tjenestefolk (mann) på bygdene. Kosten var inkludert, men var nok ikke bestandig så mye å skryte av.
Følgende informasjon er stort sett hentet fra sidene til http://www.norwayheritage.com/
Thingvalla var et dansk rederi, grunnlagt i 1879. Turene startet i København, gikk via Kristiania, Kristiansand og så til New York.

Skipet Thingvalla var et dampskip, bygd i København i 1873. Det var plass til 50 første klasse passasjerer, 50 andre klasse passasjerer og 900 tredje klasse passasjerer. Turen var beregnet til å ta 15 dager.
Turen gikk som forventet fram til tidlig morgen den 14. august. Det hadde vært en mørk og stormfull natt, litt regn, men ingen tåke eller spesielt høy sjø. Plutselig befinner Thingvalla og søsterskipet Geiser seg på kollisjonskurs. Geiser er på vei fra New York mot Europa. Kollisjon er uunngåelig, og Thingvalla rammer Geiser midtskips. Dette skjer utenfor Sable Island.
Geiser sank i løpet av ca 7 minutter og minst 105 personer omkom. Thingvalla var skadet i baugen, men fortsatt seilbar, se bilde. Thingvalla plukket opp overlevende fra sjøen.
Et tysk skip, Wieland, kom til unnsetning og det ble besluttet å ta alle passasjerer over til Wieland, både overlevende fra Geiser og Thingvallas passasjerer. Thingvalla gikk så til Halifax, mens Wieland gikk til Castle Garden, New York.
Martine finner vi i passasjerlisten for de som kom med Wieland (se side 189, nr 41).

Oppholdet i USA vet vi også lite om, men hun gifter seg den 19. mars 1890, med Edvard Petterson, født i 1861 i Grythyttan, Hellefors kommune, Ørebro län, Sverige. Giftermålet skjer i Walkerville, Silver Bow County, i staten Montana. Martine kaller seg da Johnsen.
Ved folketellingen i 1900 og 1910 er søsteren Elvine og mannen Charles Edward registrert i Silver Bow, så de bodde antagelig i nærheten av hverandre så lenge Martine og mannen Edvard var i USA. Jeg har funnet 4 barn av Elvine og Charles Edward: Lillie J. Hammer (1893-1894), Lillie Josephine Hammer (1894-1988), Florence Hammer (1896-1993), Carl E. Hammer (1905-?).
Edvard emigrerte til USA i 1884, sammen med broren August.
Arnljot Aagesens notater tilsier at de fikk to sønner i USA som begge døde etter kort tid. Jeg har ikke funnet god dokumentasjon på begge, men den første sønnen, Carl, døde 6. august 1890. Fødselen er litt usikker, men uansett kan det ikke ha vært lang tid etter bryllupet. Ifølge Arnljot het den andre sønnen Karles, muligens en fornorsking av Charles. Han ble antagelig født og døde i 1892.
Om det var disse traumatiske hendelsene som gjorde at de dro tilbake til gamlelandet vites ikke. Det kan også være at de ble bedt om å komme tilbake for å drive Reitan. Uansett, i 1893 er de tilbake på Reitan, Helga Lovise ble født der i mars 1893.
Edvard dør 29. oktober 1929, og Martine dør 4. november 1942.

- Bjørnør var en kommune som besto av Osen, Roan og Stoksund. Kommunen ble opprettet i 1837 og delt igjen i 1892. ↩︎